torsdag 1 juni 2017

Frukostlimpa

1 limpa

5 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl dinkelmjöl (ca 90g)
5 dl vetemjöl special (300 g)
1 tsk neutral olja
1 msk vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet och rör ner salt och honung. Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet.

Smörj en avlång brödform som rymmer 1,5 liter med lite olja eller smör. Häll degen i formen och strö över en msk mjöl.

Täck formen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timma. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåp över natten.

Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250°. Grädda brödet långt ner i ugnen i ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200° efter 15 minuter. Täck eventuellt formen med aluminiumfolie om brödet fått tillräckligt med färg. Brödet är klart när innertemperaturen är 96-97°.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg