onsdag 29 mars 2017

Levain på rågsurdeg



30 gr rågsurdegsgrund.
120 g vetemjöl special
100 g ljummet vatten

Rör ihop och låt stå 8-10 timmar i rumstemperatur.

surdeg
5 g färsk jäst
200 g kallt vatten
300 g vetemjöl special
6-9 g salt

Rör ut jäst med vatten och surdeg i en bunke. Tillsätt mjöl och salt och rör till en deg. Låt vila 45 minuter.

Vät ned dina händer, drag i degen och vik över mot mitten. Ta ett nytt tag och gör likadant runt om hela degen.  Detta moment gör du totalt 3 gånger med 45 minuter emellan. Låt sen jäsa i 60 minuter.

Ta fram en kökshandduk. Mjöla den och lägg över degen i den. Dra ut degen till en liten fyrkan och vik in kanterna mot mitten. Vänd limpan så att skarven hamnar nedåt. Veckla ihop handduken något över limpan och låt jäsa ytterligare 60 minuter.

Sätt ugnen på 250°, med plåten inne i ugnen. Sätt in ett mått med vatten i botten av ugnen och för försiktigt över limpan till plåten. Låt baka i ca 30 minuter tills innertemperaturen är 96-97°. Sänk värmen om brödet börjar få för mycket färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg