måndag 10 augusti 2015

Ganska så snabbt surdegsbröd

2 bröd

300 g surdeg (1/4 rågsurdeg och 3/4 vetesurdeg brukar jag använda, men det går bra med bara vetesurdeg också)
6 d fingervarmt vatten
14-15 dl vetemjöl special
3 msk flingsalt
ca 5 g jäst

Häll surdeg, vatten och jäst i en assistent. Rör runt till jästen löst upp sig. Tillsätt mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg!!! Arbeta degen 15 minuter i assistenten.

Häll över degen i en stor bunke med lock. Olja först in bunken. Låt jäsa i 2,5-3 timmar. Dra ut och vik ihop degen efter 30, 60 och 90 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Lägg varje deg på ett bakplåtspapper, nyp ihop bakplåtspapprena med några gem. Låt jäsa i 1 timma till.

Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in ett rostfritt dl-mått i botten av ugnen. Baka bröden till ca 97° i mitten av ugnen. Ta bort gemen efter en stund. (Baktid ca 20 minuter.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg