fredag 22 maj 2015

Chokladtårta med salt kola sås och marshmallowsfyllning



12-14 bitar

Tårtbottnar: 
330 g vetemjöl (5,5 dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1,5 msk)
10 g salt (1,5 tsk)
165 g rumsvarma ägg (3 st)
350 g  rumsvarm mjölk (3,5 dl)
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)


Salt kolasås:
50 g glykos
100 g strösocker (1 1/4 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smör
salt

Marshmallowsfyllning:
250 g rumsvarmt osaltat smör
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
ca 2 hg marshmallowfluff (1 burk)

Smörkräm: 
3 hg mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4-5 st)
220 g strösocker (2,5 dl)
1 nypa salt
3 hg rumsvarmt osaltat smör

Börja med tårtbottnarna: 
Sätt ugnen på 150° varmluft. Smörj och mjöla kanterna på 3 springformar, 22 cm i diameter och täck bottnarna med bakplåtspapper. 

Bland de torra ingredienserna i en bunke. 

Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock och jämn smet. 

Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formar. Grädda dem mitt i ugnen i 50-55 minuter. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka. 

Kolasås: 
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden, lite i taget. 

Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycket och smak. 

Marshmallowsfyllning: 
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowsfluffet och vispa ihop allt till en slät smet. 

Smörkräm: 
Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna. 

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är hård och har svalnat. 

Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. 

Montering: 
Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllningen på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa på nästa botten.

Lätt på den tredje botten och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 minuter. 

Stryk tårtan med resterande smörkräm. Gör ev. några fina mönster med en sked eller något annat. Garnera med t ex chokladgodis, riven choklad eller något annat gott. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg