onsdag 5 mars 2014

Chokladcookies med tre sorters choklad

Jag har testat lite olika recept på chokladcookies som inte alla har blivit så jättebra som man skulle önska..... Dessa är det bästa recept jag hittat hitintills!



200 g rumsvarmt smör
160 g ljust muscovadosocker
160 g farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
325 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
100 g mörka chokladknappar
100 g ljusa chokladknappar
100 g vita chokladknappar

Vispa ihop smöret med muscovado- och farinsocker tills det är krämigt. Tillsätt vaniljsocker och ägg och vispa tills ägget helt gått in i smeten.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och rör sedan ner det i smörsmeten. Blanda in alla sorters choklad i degen, använd gärna händerna. Plasta in degen och låt den vila i 2-3 timmar eller över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 180°. Dela rullen i 40 bitar och rulla varje del till kompakta bollar. Lägg dem på en plåt (max 12 på varje) med bakplåtspapper och tryck till dem lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. De ska vara lätt bruna i kanten men fortfarande mjuka och sega i mitten. Låt dem svalna på galler.





Röd currywok

4 dl kokosmjölk
1/2 msk röd currypasta
2 msk vinäger
1 msk fisksås
3 hg tärnad kycklingfilé
1 påse wokgrönsaker (thai 500 g)

Blanda alla ingredienser utom kyckling. Stek och tärna kycklingen i 2 msk olja. Tillsätt en påse wokgrönsaker och rödcurrysåsen och låt koka upp. Sjud 2-3 minuter. Servera med nykokt ris.

Morotskaka i långpanna

6 ägg
6 dl strösocker
360 g vetemjöl
1,5 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
300 g smält smör
525 g finrivna morötter

Glasyr:
250 g rumsvarmt smör
1 pkt philadelfiaost (200 g)
6 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt i en riktigt stor bunke.  Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smält smör och finrivna morötter. Blanda allt.

Bred ut smeten i en smord och "ströbröad" långpanna, (min långpanna är 30x36,5 cm). Grädda kakan mitt i ugnen drygt 20 minuter. Låt kakan svalna helt.

Vispa smör och philadelfiaost med elvisp. Tillsätt först lite av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret och vaniljsockret och vispa ytterligare 1 minut.

Detta är en stor sats glasyr som räcker till att spritsa på kakorna. Jag skar kakan i lagom stora bitar först och spritsade sen ut glasyren. Om du istället vill breda ut glasyren i ett tunt lager räcker det med en halv sats av glasyren. Då breder du först ut glasyren och skär därefter kakan i lagom stora bitar.


Populära inlägg