måndag 29 september 2014

Hallontårta med philadelfiaosttopping



2 hg smör
4 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 liter hallon (ca 225 g frysta)

Topping:
2 hg philadelfiaost
1-2 msk grädde
1-1,5 dl florsocker
rivet skal från 1 stor citron
1 tsk citronsaft
färska hallon
ev. rostade mandelspån

Värm ugnen till 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper, både kanter och botten (kanterna klär man enklast om man först smörjer in dem med lite smör eller olja.

Smält smöret i en stor kastrull, låt svalna något. Rör ner alla ingredienser utom hallonen och rör till en slät smet. Bred ut smeten i springformen. Fördela hallonen över och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Det gör inget om kakan är lite dallrig i mitten - den blir lätt torr annars. Ställ kakan kallt (i kylskåp) så fort som möjligt och låt stå där i minst 6 timmar innan servering. Detta gör att kakan blir lite seg.

Vispa ihop alla ingredienser till toppingen (utom hallon och mandelspån). Bred över kakan så fort den kallnat. Toppa med hallon och ev. mandelspån vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg