tisdag 11 juni 2013

Chokladtårta med hallonmousse och mjölkchokladmousse

Jag kan inte riktig bestämma mig för om den här tårtan bara var god eller om den var något alldeles extra. Choklad och hallon är riktigt goda smaker tillsammans, men tårtan blev en aningens mäktig. Jag serverade även grädde till, vilket blev riktigt gott.

Man behöver börja göra mjölkchokladmoussen två dagar innan tårtan ska ätas. Dagen innan man ska servera tårtan bakar man tårtbotten, gör hallonmoussen och lägger ihop tårtan. Tårtan kan spacklas och garneras dagen innan eller samma dag som tårtan ska ätas. Lägg dock inte på hallonen förrän precis innan servering. Receptet (med några små modifieringar) kommer ifrån bloggen "Sweet Passion".






Trots att tårtan inte ser så stor ut räcker den till 12-15 personer.


Tårtbotten till form som är 15-18 cm stor:
180 g vetemjöl
50 g kakao
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
113 smör
290 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
235 g mjölk

Chokladfrosting:
8-9 dl florsocker
2,5 dl kakao
180 g smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladmousse:
3 dl grädde
200 g mjölkchoklad
1/2 blad gelatin

Hallonmousse: 
200 g frysta hallon
1/2 dl gelésocker
50 g philadelfiaost
2 dl vispgrädde

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175° och smörj formen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa smöret krämigt, tillsätt sockret och vispa ytterligare 5 minuter. Vispa sen ner 1 ägg i taget. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Låt kallna.

Frosting:
Vispa smöret krämigt till frostingen och sikta sen ner kakao, florsocker och vaniljsocker. Häll i mjölken och vispa allt till en slät kräm.

Mjölkchokladmousse:
Lägg gelatinbladet i blöt i några minuter. Hacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Värm på svag värme under omrörning tills chokladen smält - det får inte koka. Lägg i det urkramade gelatinbladet och rör om ordentligt. Ställ "chokladsmeten" i kylen i minst 6 timmar. Vispa sedan tills det blir en krämig mousse.

Hallonmousse:
Koka upp hallonen och mosa dem med vispen. Rör i sockret och sjud tills det löst sig (ca 1 minut). Låt svalna. Vispa under tiden grädden. Rör ner philadelphiaosten i hallonblandningen och rör sedan ner allt i grädden. Låt stå i kylen någon timma innan den läggs emellan tårtbottnarna.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg ihop tårtan med mjölkchokladmoussen i ett lager och hallonmoussen i det andra lagret. Ställ tårtan kallt över natten och låt den dra till sig. Gör frostingen och spackla och garnera tårtan med den. Garnera med några färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg