söndag 27 maj 2012

"Jordgubbsglass" med mascarpone

Här kommer ännu ett recept med färska jordgubbar. 



4 portioner
250 g frusta jordgubbar
1 dl vit sirap
250 g mascarpone

4 småkakor

jordgubbar

Lägg jordgubbar, sirap och mascarpone i en mixer. Mixa till en slät, glassliknande smet. Fördela "glassen" i glas eller små formar, smula över en småkaka och toppa med jordgubbar. Servera direkt.

torsdag 24 maj 2012

Jordgubbar med vit chokladkräm och kaksmulor

Nu börjar det finnas riktigt goda jordgubbar att köpa och då kan man ju inte låta bli att testa lite olika varianter av efterrätter med jordgubbar. Här på bilden ser man tyvärr inte den supergoda chokladkrämen som är under - men jag kan lova att den var god.



4 portioner (ganska så rejäla portioner tycker jag, det räcker till 6 lite mindre portioner)
2 hg vit choklad
3 dl rumstempererad gräddfil
250 g färska jordgubbar
4 småkakor (t ex daimkakor)

Hacka chokladen och smält den försiktigt i micron eller över vattenbad. Rör ihop med gräddfilen. Om det skulle skära sig kan man värma krämen lite försiktigt.

Häll upp i små formar. Låt stå kallt och stelna en stund.

Dela jordgubbarna i bitar. Lägg på jordgubbarna och smula över kakorna vid servering.

lördag 19 maj 2012

Daimkakor

Jag är inte någon mandelfantast och brukar välja bort recept med mandel och nötter i för det mesta, men eftersom det var daim i dessa kakor kunde jag inte låta bli att testa. De ser inte så fantastiskt goda ut, men de var desto godare. Skulle gissa på att dessa blir sommarens småkaka hos oss!



20-25 kakor



75 g sötmandel
150 g daim
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Hacka daimen grovt och mandeln fint. Vispa socker och smör och blanda ner övriga ingredienser, avsluta med ägget. Forma degen till en rulle som får vila kallt någon timme. Skär rullen i cm-stora skivor som läggs glest på en plåt (max 12 kakor på en normalstor plåt). Grädda kakorna i 175 grader i 12-15 minuter.

onsdag 16 maj 2012

Mangosmoothie

Barnen i vårt hus älskar smoothie. Vi testar gärna olika sorter och smaksättningar. I denna variant skulle man kunna byta ut mangon mot i stort sett vilka bär som helst. Denna variant blev en ny favorit. Receptet på daimkakan på bilden kommer om några dagar.



1 stort glas

1 dl vaniljyoghurt
1/2 dl apelsinjuice
1 dl slätmixad mango (mangopuré)
1-2 msk strösocker
2 dl isbitar

Mixa alla ingredienser i en mixer! Servera direkt.

måndag 14 maj 2012

Korvbröd

Med "riktiga" hemmabakade korvbröd blev "korv och bröd" plötsligt en riktigt ok kvällsmat!


20-24 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olja
2 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
ca 11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke.

Värm mjölken och oljan i en kastrull till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt socker, salt och vetekli. Rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lagom fast deg och knåda i några minuter.

Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i två delar. Kavla bitarna till en rektangulär platta. Skär plattorna i 10-12 längder. Rulla dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

fredag 11 maj 2012

Bullar med krossad choklad och vanilj

När senaste numret av Hembakat kom var detta ett av recepten jag fastnade för och eftersom det inte fanns så många bullar i frysen passade det bra att baka dessa. Enligt receptet i Hembakat skulle det bli 20 bullar av en sats - vilket måste innebära att de blir gigantiska. Eftersom jag tycker att det inte är så stor idé att baka 20 bullar när man väl tar fram allt så gjorde jag dubbelsats - och fick 80 bullar i alldeles lagom storlek.



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 hg mörk eller ljus grovhackad choklad

Garnering:
1 ägg
florsocker
ca 50 g smält mörk choklad

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (utom chokladen).

Häll/Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.

Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i lagom stora bitar (ca 40 för min del). Lägg varje bulle i en bullform som ställs på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. (Sänk temperaturen något om du gör större bullar, förläng då också tiden i ugnen).

Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt bullarna kalla. Smält chokladen till garneringen över vattenbad eller micron. Pudra bullarna med florsocker och ringa över den smälta chokladen med en sprits. Om bullarna ska frysas blir det bäst om man gör detta moment när man ska äta bullarna.

söndag 6 maj 2012

Butter chicken



För ett drygt år sedan var min son med sin mormor och morfar och hälsade på kusinerna i Singapore. Han fick då smak på indisk mat med naanbröd till, vilket vi här hemma tycker är väldigt konstigt med tanke på att han inte gillar stark mat och inte gillar sås..... När vi i år åkte iväg hela familjen fick vi möjlighet att äta på den "omtalade, fantasktiska" indiska restaurangen och fick då smaka på något som vara ungefär som detta:


7 hg kycklingfilé i bitar
3 msk smör
1,7 dl finhackade tomater (ev. krossade)
1 finhackad lök
0,6 dl finmalda cashewnötter
0,6 dl finmald mandel
1-2 tsk rött chilipulver
ingefärspasta (mixa 2-4 cm ingefära fint med några droppar vatten)
vitlökspasta (mixa 2-3 vitlöksklyftor fint med några droppar vatten)
5-7 cm bit kanelstång
1/4 tsk gurkmeja
salt efter smak

Hetta upp 2 tsk smör på mellanhög temperatur och tillsätt lök och kanelstång och låt det bryna tills löken är genomskinlig.

Tillsätt gurkmeja, chili, ingefärspasta, vitlökspasta samt salt och lite vatten. Låt det dra någon minut under omrörning.

Tillsätt tomaterna och fortsätt röra under ett par minuter.

Tillsätt de malda cashewnötterna och mandlarna och lite mer vatten. Fortsätt att tillsätta vatten tills konsistensen är som en ganska så tjock sås.

När såsen börjar koka tillsätts kycklingen som kokas tills den är helt genomkokt.

Tillsätt resten av smöret.

Servera med varma naanbröd och/eller ris. Om man vill kan man gärna krydda lite extra med de flesta av kryddorna i receptet för att få rätten lite starkare om man gillar det.

Hallonpannacotta med mjölkchokladtryffel

En lite syrlig pannacotta toppad med en söt chokladtryffel - det blev en riktigt god kombination. Just nu är jag väldigt förtjust i pannacotta av olika de slag och vill gärna testa nytt. Denna pannacottan blev något helt annat än förra veckans, där själva pannacottan blev söt men toppingen syrlig (mangopannacotta). Vilken som är godast är svårt att säga.




4 portioner

130 g hallon
3,3 dl grädde
2 msk strösocker
1 1/2 - 1 3/4 gelatinblad (beroende på hur tjock du vill att pannacottan ska bli)
1 vaniljstång

Tryffel:
75 g mjölkchoklad
3-4 msk grädde
20 g smör

ca 1 dl vispgrädde till garnering


Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter.

Mixa hallonen till en slät puré.

Gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frö, vaniljstång, grädde och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka försiktigt i ett par minuter. Ta upp vaniljstången. Blanda ner  hallonpurén och gelatinbladen. Häll upp i portionsformar/glas och låt stå kallt i 2-3 timmar.

Tryffel:
Koka upp grädden tillsammans med smör. Hacka chokladen och smält ner den i gräddblandningen. Rör till en slät smet. Häll tryffelsmeten över pannacottan och ställ kallt i ytterligare ett par timmar.

Garnera med vispad grädde när tryffeln och pannacottan stelnat helt.





torsdag 3 maj 2012

Glaserade kamben - (revben)

Min man och ett av mina barn älskar revben och för första gången tänkte jag göra i ordning egna, istället för att köpa färdiggrillade i affären. Jag rycker dock att det är en maträtt man kan klara sig utan.... Omdömet om de hemmalagade revbenen blev att de var mycket godare och mörare än de man köper färdiggrillade i affären, så det känns som om att jag kommer att bli "tvungen" att göra detta fler gånger. Som tur är var det väldigt lätt att göra. Nästa gång tror kommer jag nog att lägga i lite mer kryddor i glazen - t ex lite mer peppar, kanske grillkrydda eller något gott. Smaken utifrån detta recept var ganska så mild.



3-4 portioner

1 kg kamben/tunna revben
1/2 morot
3 cm purjolök
1/2 lök
6 vitpepparkorn
1 tsk salt

Glaze:
4 msk soya
4 msk honung
1 finriven lök
2 msk olja
1 knivsudd cayenne
1 knivsudd ingefära

Lägg köttet i en stor kastrull, täck med vatten. Tillsätt grönsaker och kryddor. Koka kamben, grönsaker och kryddor på låg värme till köttet släpper, ca 1 timme. Detta moment kan göras i förväg.

Blanda alla ingredienser till glazen, pensla den på köttet och stek i 225 grader, ca 15 minuter. Eftersom det var svårt att få på all glaze vid första penslingen, tog jag ut köttet ett par gånger och penslade på mer tills det tog slut.


Populära inlägg