fredag 19 augusti 2011

Hemmagjord ketchup

Just nu har vi jättemycket tomater i vårt växthus. Så Tinas hemmagjorda ketchup som hon gjorde i TV häromdan passade bra att testa.
350 g tomater (4-5 stycken)
2 msk farinsocker
4 krm ättika (24%)
0,5 msk tomatpurè
1/2 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk worchestershiresås
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 droppar tabasco

Kryssa tomaterna i botten med en kniv. Lägg tomaterna i kokande vatten, räkna till 16 och ta sedan upp tomaterna. Lägg tomaterna i kallt vatten direkt. Skala dem sedan.

Skär tomaterna i bitar (ta bort det hårt i mitten), skala och finhacka lök och vitlök.

Lägg tomater, lök, vitlök, ättika, socker och tomatpuré i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i lite mer än 20 minuter.

Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav. Smaksätt med worchestershiresås, salt och peppar.

Låt ketchupen kallna. Häll upp på flaska eller i en burk. Den håller sig i kylskåp ca 2 veckor.

Det blir ca 3 dl ketchup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg