onsdag 18 maj 2011

Marängtårta med riscrisps



Detta blir inte världens snyggast tårta - men en av de godare. Många som får smaka på denna säger att det är en av de godaste tårtor de ätit. Både marängbotten och kräm går bra att göra i god tid i förväg och lägga i frysen.

Marängbotten:
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
3 droppar ättikssprit
2 1/4 dl Kellogs riscrisps

Vispa äggvitor, socker och ättikssprit tills det blir ganska så hårt (det tar en bra stund). Blanda sen ner riscrisps försiktigt. Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper i en långpanna. Baka i 125 grader i ca 1 timma eller tills marängbotten är torr.

Kräm:
3 äggulor
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl eller maizena
3/4 dl grädde
75 g smör

Koka äggulor, socker, mjöl och grädde tills det tjocknar (vispa/rör hela tiden annars bränner det fast). Rör ner smöret.

2-3 timmar innan servering:
Dela botten i två delar och lägg ihop med kräm + ev lite grädde emellan (2-3 dl). Täck tårtan med vispad grädde (2-3 dl) och garnera gärna med frukt och bär och t ex riven choklad.

Tips:
Baka helst marängbottnen dagen innan. Den kan också bakas i god tid innan och frysas.
Krämen kan också göras dagen innan och förvaras i kylskåp. Se bara till att den hinner bli rumsvarm och mjuk innan den ska bredas på bottnarna.

Mängden kräm i receptet räcker när man gör en tårtbotten som delas på mitten, men eftersom krämen är väldigt god så kan man gärna göra lite extra kräm och lägga emellan, (gör förslagsvis 1,5 sats av krämen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg