onsdag 25 maj 2011

Lax- och räktårta

Också en favorit.... Gärna som förrätt men också på julbordet.

Botten:
200 - 225 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:
5 gelatinblad
150 g lax
200 g skalade räkor
2 dl crème fraiche
1 dl finstrimlad eller hackad purjolök
1/2 dl finhackad dill
salt
peppar

Garnering:
120 g stenbits- eller löjrom (kanske lite mer)
1 citron

Smula eller finhacka kavringen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ svalt.

Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 10 minuter. Strimla eller tärna laxen fint. Hacka räkorna grovt. Blanda crème fraiche, gräddfil, purjo och dill. Lägg i lax och räkor och rör om. Smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Blanda i ett par matskedar laxröra. Häll blandningen i laxröran och rör om väl, klicka ut i formen och släta till. Ställ kallt ett par timmar, gärna över natten.

Garnering: Bred på ett tunt lager stenbits- eller löjrom och garnera med citron. Servera ev. med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg