onsdag 18 maj 2011

Annies knäckebröd


Annie, som var min mans farmor, har fört detta recept vidare till oss. Hon kommer ifrån början ifrån Säve utanför Göteborg men bodde största delen av sitt liv på Vrångö.

Detta knäckebröd brukar vi baka i vedeldad ugn till jul. Det ska kavlas så tunt det bara går och ska  "helst" ätas med smör och ost. Det går säkert bra att baka i vanlig ugn också, men då ska man kanske minska ner receptet något..... Det blir ungefär 55 kakor av detta recept.

3 kg vetemjöl
1 3/4 kg grahamsmjöl
6 hg smör
225 g jäst
4,5 dl socker
1 tsk salt
drygt 2 liter vatten

Smula sönder jästen. Smält smöret och blanda det med vattnet. Låt blir fingervarmt. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt de andra ingredienserna och arbeta ihop till en ganska så fast deg. Låt jästa ca 1 timma. Denna deg går bra att arbeta ihop direkt i en degbalja alternativt göras i två omgångar i assistenten om man inte har en riktigt stor degblandare hemma.

Dela degen i 50-60 bitar som formas till ämnen (=rund bullar). Kavla sen ut dess till tunna kakor (först med vanlig kavel och sen med kruskavel).  Grädda i några minuter tills de börjar få färg och blir hårda. Nagga kakorna med gaffel eller stapp innan de bakas. De behöver inte bli helt hårda i ugnen -  man låter kakorna ligga och torka minst något dygn innan man äter dem. De bör sen förvaras torrt.

Efter att man kavlat ut kakorna är det bra om man kan börja baka dem ganska så direkt - de behöver inte jäsa mer än några minuter. Om man tycker att de fått ligga och läsa lite för länge kan man snabbt "kavla till" dem så att luften går ur dem.

Om man ska baka detta brödet i vanlig ugn ska ugnsvärmen vara riktigt hög (typ 250 - 275 grader).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg