fredag 1 april 2011

Glasstårta












Detta recept kommer från början ifrån Tinas Nyårsmeny 2003.

1 tårta räcker till ca 10 personer

2 st marängbottnar
5 dl jordgubbssorbet (vilken sort sorbet man använder är en smaksak, sist använde jag hallonsorbet)
2 liter vaniljglass
100 g krossad daim

Maräng:
4 st äggvitor
2 dl socker
rivet skal från 1 citron

Plasta en springform och lägg en marängbotten i botten. Ställ i frysen. Ta ut sorbeten ur förpackningen, skär i små kuber, frys in igen.

Vispa vaniljglassen mjuk och blanda i daim. Lägg hälften av vaniljglassen på marängbottnen, lägg på sorbet och resten av vaniljglassen. Lägg på en marängbotten som lock. Plasta in och ställ i frysen.

Marängen:
Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitan, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte kännas kornig.

Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 minuter. Bred ut marängen på den frysta glassen, plasta och sätt in i frysen. Allt detta kan göras dagen innan glassen ska serveras.

Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut formen ur frysen och sätt in den så långt ner i ugnen som möjligt i 7-10 minuter. Marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg