lördagen den 26:e mars 2011

Surdegsbaguetter

Detta recept kommer också ifrån Martin Johanssons bok "Surdegsbröd".

5-6 baguetter

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
5 g jäst
400 g vatten
300 g vetemjöl special
100 g grahamsmjöl

Rör ihop allt till en slät smet. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2, morgon
Surdegsblandningen ifrån kvällen innan
250 g ljummet vatten
550 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda allt utom saltet och kör i degblandare i ca 8 minuter - 5 minuter sakta, 3 minuter lite fortare. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till.

Smör en låda med lock med neutral olja och lägg degen i lådan. Låt jäsa till drygt dubbel storlek - 2-3 timmar.

Under tiden som den jäser viker du ihop den två eller tre gånger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum.

Sätt ugnen på 275 grader.

Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 5-6 smal bitar och skruva dem lite och lägg dem på baguetteplåtar. Knåda inte degen! Låt jäsa 20 minuter  och baka dem sedan  i 15-20 minuter.

Samtidigt som man sätter in baguetterna i ugnen ska man kasta in ett par isbitar i ugnen. Det går också bra att sätta in ett rostfritt mått med vatten i botten av ugnen. Snurra gärna baguetterna på plåten när de börjar bli klara så att de får färg runt om.

Sist när jag gjorde dessa baguetter gjorde jag den första degen på morgonen och lät den stå över dagen. På kvällen (ett par timmar innan vi och la oss) gjorde jag det som ska göras Dag 2. Sen fick degen stå i kylen över natten för att sen bakas direkt på morgonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg