tisdag 15 mars 2011

Pizza (Calzone)

4 portioner

1/4 pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
2,5 dl ljummet vatten
2,5 msk olivolja
5 dl vetemjöl

Fyllning:
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
200 g lufttorkad skinka
2 dl tomatsås
1 dl finhackad basilika
125 g mozzarella
100 g grovriven parmesan
100 g färsk eller fryst spenat
salt och grovmalen svartpeppar
olivolja

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Rör ner vetemjöl, lite i taget, och arbeta degen ordentligt, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Lägg över en bakduk över bunken och låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

2. Stimla vitlök, rödlök och skinka. Riv mozzarella i mindre bitar. Knåda pizzadegen på lätt mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje degbit till en rund, tunn degplatta och lägg över dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

3. Lägg lite rödlök, vitlök, spenat och skinka i mitten av en pizza. Sprid inte ut fyllningen för mycket utan håll dig i mitten så att du lätt kan vika degen dubbelt sen. Fortsätt med parmesan, mozzarella, basilika och slutligen tomatsås. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Tänk på att inte ta för mycket fyllning, då blir det svårt att få igen calzonen.

4. Vik mycket försiktigt degplattan över fyllningen så att pizzan får formen av en halvmåne. Nyp ihop kanterna noga, var försiktigt så att det inte går hål någonstans - då pyser luften ut när man gräddar pizzan och den kommer inte att resa sig, utan sjunka ihop.

5. Upprepa med resten av pizzorna. Pensla slutligen överdelen av varje pizza med lite olivolja och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills calzonen rest sig fint och börjar få ordentligt med färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg