onsdag 16 mars 2011

Choklad- och limetryffeltårta

Detta är en fantastiskt god kladdkaketårta. Det går också utmärkt att göra den röd, med hallonsås ifrån färskpressade hallon och röd karamellfärg.



Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl god kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Klipp ut en cirkel ur ett bakplåtspapper och lägg i en form med löstagbar botten, 26 cm i diameter. Smörj kanterna. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen ifrån plattan och rör ner socker, vaniljsocker och kakao. Rör ner ett ägg i taget och till sist vetemjölet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 200 grader i knappt 20 minuter. Låt kakan kallna i formen. Stjälp sedan upp den på ett fat och ta bort bakplåtspapperet.

Tryffel:
1,5 dl vispgrädde
3 msk pressad lime
225 g vit choklad
75 g rumsvarmt smör
2 droppar grön karamellfärg

Grovhacka chokladen. Koka upp vispgrädden och limejuice. Ta kastrullen ifrån plattan. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Rör sedan ner det mjuka smöret klickvis till en slät smet. Färga tryffeln med karamellfärg. Häll den jämnt över kakan och ställ kallt att stelna. Skär försiktigt runt kanten med en vass kniv och lossa kanten från botten. Lyft över kakan på ett fat och pudra ev. över kakao. Garnera med grädde och bitar av färsk lime.

Detta recept har jag hittat i boken "café göteborg". Jag har även sett receptet på www.matklubben.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg